Со посета на сајтот се сложувате со нашата Политика на приватност, заштита на податоци и колачиња
Accept
Македонија ДенесМакедонија ДенесМакедонија Денес
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Вести
    • Македонија
    • Локално
    • Балкан
    • Свет
    • Бизнис и Економија
    • Хроника
    • Спорт
    • Дијаспора и МНМ
  • Македониум
  • Библиотека
  • Архива
  • Магазин
    • Интересно
    • Патување
    • Забава
    • Кујна
    • Култура и наука
    • Музика и филм
    • Здравје
    • Религија
    • Стил и Љубов
    • Showbiz
    • Автомобилизам
    • Технологија
    • Кариера и развој
  • Алатки
    • Радио станици
    • Филмови
    • Поткасти
    • ТВ Архива
    • Календар со неработни денови
    • Курсна листа
    • Македонска музика
    • Фото на неделата
    • Амбасади и ДКП
    • Платен промет
    • Поважни линкови
    • Поважни телефони
    • Јавни набавки
    • Предлог типови
Reading: Руски класик – Пиле полнето со јајца
Share
Font ResizerAa
Македонија ДенесМакедонија Денес
  • Вести
    • Македонија
    • Локално
    • Балкан
    • Свет
    • Бизнис и Економија
    • Хроника
    • Спорт
    • Дијаспора и МНМ
  • Македониум
  • Библиотека
  • Архива
  • Магазин
    • Интересно
    • Патување
    • Забава
    • Кујна
    • Култура и наука
    • Музика и филм
    • Здравје
    • Религија
    • Стил и Љубов
    • Showbiz
    • Автомобилизам
    • Технологија
    • Кариера и развој
  • Алатки
    • Радио станици
    • Филмови
    • Поткасти
    • ТВ Архива
    • Календар со неработни денови
    • Курсна листа
    • Македонска музика
    • Фото на неделата
    • Амбасади и ДКП
    • Платен промет
    • Поважни линкови
    • Поважни телефони
    • Јавни набавки
    • Предлог типови
Follow US
Home » Blog » Руски класик – Пиле полнето со јајца
Кујна

Руски класик – Пиле полнето со јајца

22.01.2025
Share
SHARE

Овој рецепт доаѓа директно од кујната на Василиј Љовшин, книжевен маестро и експерт за домаќинство од минатото. Љовшин, пионер на кулинарската литература во Русија, остави свој белег со објавувањето на книгата „Руска кулинарика“ во 1816 година. Во овој кулинарски водич тој дава инструкции како да се подготват различни автентични руски јадења и како да се чуваат различни намирници.

Содржина
Состојки за 6 порции:Подготовка:
Ad image

Во тоа време во Русија подготовката на младо пиле била покомплексен процес во споредба со денес, само со брзо плакнење на месото. Како што детално наведува Василиј Љовшин, чекорите вклучувале кубење пердуви, прлење и други подготовки.

Наспроти тоа, модерните кујни го поедноставуваат процесот на подготовка на месото кој вклучува само темелно миење. Зачинувањето на месото, мешањето на јајцата со млеко, мирудија и сипувањето на смесата во пилето ја прават основата на рецептот на Љовшин за полнето пиле. Потоа треба да се затвори отворот за да не истече филот, да се стави пилето во рерна и за час-два добивате вкусно јадење со сочно месо и мирисен омлет внатре.

Ad image

Јајцата беспрекорно се стопуваат со пилешкото, создавајќи прекрасна хармонија на вкусови. А да не ги заборавиме и свежите билки. Можете дури и да уфрлите малку свеж зеленчук во готовата мешавина за дополнителен слој на вкус и текстура.

Ad image

Состојки за 6 порции:

  • Пиле – околу 2 кг
  • Кокошкини јајца – 7 парчиња
  • Врзоп мирудија – око 40 г
  • Сол по вкус
  • Мелен црн бибер и други зачини – по вкус
  • Млеко – 100 мл (по избор)

Подготовка:

1. Добро измијте го и исушете го пилето. Внимателно подигнете ја кожата, одвојте ја од месото без да ја оштетите кожата. Измијте ги и исушете ги јајцата и мирудијата.

2. Посолете и збиберето го пилето, па добро истријте го со зачини од сите страни.

3. Во посебна чинија скршете 2 јајца, посолете и лесно изматете ги. Нежно сипете ја оваа смеса во просторот помеѓу кожата и месото.

4. Преостанатите јајца искршете ги во друга чинија. Ситно исечкајте ја мирудијата и додајте ја на јајцата. Смесата малку изматете ја, па посолете ја и додајте бибер по вкус.

5. Ако сакате да добиете малку поделикатна текстура, додајте околу 100 мл млеко и изматете сè. Вака подготвениот фил сипајте го во стомачната празнина на пилето.

6. Внимателно зашијте го пилето за да спречете истекување на филот.

7. Загрејте ја рерната на 180℃. Подготвеното пиле ставете го на плех или во сад за печење, па печете го во рерна 1-2 часа.

 

ЦЕЛОСНАТА СТАТИЈА ПРОЧИТАЈТЕ ЈА ТУКА

ИЗВОР: Russia Beyond Македонија / АНО „ТВ-Новости“

You Might Also Like

Италијанската кујна освојува нови генерации: традицијата и иновацијата на иста маса

Неколку специфични европски специјалитети

Храна која треба да ја консумираме во летниот период: Освежување и здравје на чинија

Чоколадото во ладилник го губи својот вкус

Зошто киселото не се јаде само со грав – туку и кога си тажен? Науката вели: вкусот влијае на емоциите

Share This Article
Facebook Twitter Telegram Email Copy Link Print
Share

ПОПУЛАРНО

Македонија

(ВИДЕО) Скандал во Скопје – Се соблече гола и шеташе по булевар

Охридско Езеро од албанска страна порибено со два милиони подмладок на пастрмка-коран
Градоначалникот на Росоман: Кривичната пријава е резултат на политички притисок
Бора Чорба и Игор Џамбазов ја пеат „Погледај свој дом анџеле“ (ВИДЕО)
Викендот во Делчево на еден татко

КОНТАКТ

contact@makedonijadenes.mkЗабрането е секое копирање на содржини од веб-сајтот makedonijadenes.mk . Копирањето и репродуцирањето е дозволено само со писмена дозвола од МакедонијаДенес.
  • Ценовник Локални избори 2025 година
  • За нас
  • Маркетинг
  • Политика на приватност и заштита на податоци
Македонија ДенесМакедонија Денес
© 2024 Македонија Денес. Сите права се задржани.
- Advertisement -
Ad image
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?