ПочетнаМакедониум

Македониум

spot_img

Извршил самоубиство, за да не падне во рацете на бугарските фашисти – 81 година од смртта на Тодор Ангеловски

На денешен ден 1943 година во битолското село Лавци починал Тодор Ангеловски, попознат како Тошо Даскалов.Потекнува од селско занаетчиско семејство. Основното четиригодишно училиште го...

Предаден па смртно ранет – 82 години од смртта на Орде Чопела

На денешен ден 1942 година во Битола починал македонскиот комунист, учесник во НОБ и Народен херој на Југославија, Јордан Чопела попознат како Орде Чопела.Јордан...

Ја напиша првата македонска граматика – 115 години од раѓањето на Круме Кепески

На денешен ден 1909 година во Прилеп бил роден Круме Кепески, еден од најистакнатите македонисти на минатиот век, граматичар, педагог, учебникар, методичар, преведувач, собирач...

71 година од смртта на Димитар Влахов

На денешен ден 1953 година во Белград починал македонскиот револуционер, општественик и државник Димитар Влахов. Влахов бил деец на Македонската револуционерна организација, Народната федеративна...

На денешен ден 885 год. умрел и бил погребан Свети Методиј

На денешен ден 885 година во Велиград, Велика Моравија умрел Свети Методиј.Создавајќи ја првата словенска азбука, преведувајќи ги на старословенски најпотребните богослужбени книги и...

159 години од раѓањето на големиот Македонец Ѓорче Петров

На денешен ден 1865 година во прилепското село Варош роден е Ѓорче Петров, македонски професор, публицист, историчар, идеолог на Македонската револуционерна организација.Се школувал во...

Верзијата на македонската химна за која сигурно не сте знаеле

„Денес над Македонија“, државната химна на Македонија е напишана од страна на Владо Малески, а автор на музиката е Тодор Скаловски. Напишана е во...

Добивајте вести на вашата е-пошта

Последни објави

spot_img