ПочетнаБиблиотека

Библиотека

spot_img

Како умре Васко Карангелевски?

Смртта на народниот херој на Југославија, Васко Карангелевски е една од низата сомнителни по онаа на народните херои Чеде Филиповски - Даме и Методија...

„Ќе дојде време народот да ви суди за сите злосторства!“

Еден од многуте македонски херои кои буквално загинале за слободна Македонија бил Благој Давков. Роден на 21 јануари 1921 година во Скопје, Давков бил...

Три огна на гребенот на Водно

Извадок од „Скопската Бригада” од Методија Котески.И покрај сите извршени подготовки, единиците на Бригадата сѐ уште не беа сигурни по кој правец ќе настапуваат...

Драга моја мајко – писмо на партизанката Нада Михајловска

Знам дека ќе жалиш за мене што се’ така се случи. Но биди уверена, драга мајко, дека многу попаметно направив, па постапив онака како...

„Ѕвона“ – Матеја Матевски

Некаде ѕвони. Некаде далеку ѕвони.Звуците се бранови на ветротниз тревите подгонети.Некаде ѕвони. Продолжително остро и нежно.Глуво е сѐ. Сал ритамотплиска по брегот на железото.Некаде...

Не ја кради државата

Не ја кради државата, бидејќи скапо е платена. Твоите браќа загинаа во војна бранејки ја државата. Тие ги положија своите животи за државата –...

„И уште еднаш црно сонце“ – Ацо Шопов

И УШТЕ ЕДНАШ ЦРНО СОНЦЕТука сè на тебе смртоносно личи.И овој катран расфрлан врз ридјето.И оваа смолашто се цеди низ грлото на три...

Добивајте вести на вашата е-пошта

Последни објави

spot_img