ПочетнаМакедонска музика

Македонска музика

spot_img

Кога падна на Пирина

Кога падна на Пирина,ранет Јане Сандански,долетеа три соколаи на Јане збореа:- Ајде Јане со нас појди,ние лек ќе најдеме.Мајка Македонијаза таков јунак лек ќе...

Запеј песна Македонко

Запеј песна Македонко,ти испрати голем поздрав надалеку.Поздрави браќа, сестри на три страниод Охрид, до Пирин, дур' до Солуна.Твојта песна Македонко,ќе расплаче многу срца разделени,невидени...

Жировницо пуста останала

- Жировницо, пуста останалазар' за мене девојка немала?Жировницо, жити камењаташто работат Неданица моја?Дал' се гответ, или ашикуват,ил' за мене беќара тагуват?- Нит' се гответ,...

Бог да ги бие и убие предавниците и душманите

Мила МакедонијоБог да ги бие и убиепредавниците и душманите,бог да ги бие и убиекодошите и јаничарите.Мила Македонијо, од нив страдаш ти,од своите изроди македонски.Со...

Црна се чума зададе

Црна се чума зададетам' долу в' Македонија,там' долу в' Демир Капија.Кој ќе се јунак изберечумата да изгониод жална Македонија?Избрал се, ми се изнашолмлад Гоце...

Таму негде леринско

Таму негде леринско,костурско и воденско,каде наши мајки, татковци растеа,каде први песни егејски пееа,први солзи кај што ронеа.Таму сакам јас да заминам,убав Егеј да го...

Од врв Пирин Планина

Од врв Пирин Планинаочаен глас се слуша,Македонија плаче.Проклета и триклетада бидиш ти Европо,блуднице вавилонска.Французи, Англичани,Италијанци и Немци,сакаат да сме под ропство.Од рода сум Славјанка,земја...

Добивајте вести на вашата е-пошта

Последни објави

spot_img