Во септември, глобалните цени на храната забележаа мал пад, предизвикан од поевтинување на млечните производи и растителните масла, што надминува зголемувањето на цените на месото, објави Организацијата на Обединетите нации за храна и земјоделство (FAO). Просечниот индекс на цените на основните намирници достигна 128,8 поени, што претставува намалување од 0,7% во однос на август, според ревидираните податоци.
Во споредба со истиот месец минатата година, индексот покажа зголемување од 3,4% во цените на основните намирници. Млечните производи продолжија да поевтинуваат трети месец по ред, со пад од 2,6% во однос на август, што е резултат на значителен пад на цените на путерот, кој се намали за дури 7%. Оваа ситуација е поврзана со подобрената понуда од Океанија и намалената побарувачка за сладолед на северната хемисфера.
Растителните масла исто така бележат пад во цените, со намалување од 1,2% во септември, поради поевтинување на палминото и соевото масло, иако цените на сончогледовото и рапичното масло се зголемија. На годишно ниво, растителните масла се скапи за 18%. Цените на житарките паднаа за 0,6% во септември, поттикнати од намалената глобална побарувачка за пченица и обилните жетви во Русија, Европа и Северна Америка.
Цените на шеќерот доживеаја најголем пад, со намалување од 4,1% во однос на август, благодарение на добрата жетва на шеќерна трска во Бразил и поволни временски услови во Индија и Тајланд. Ова доведе до најниски цени на шеќерот од март 2021 година. Спротивно на тоа, цените на месото повторно се зголемија за 0,7% во септември, достигнувајќи нови рекорди.
FAO исто така објави нови проценки за производството на житарки, кое се очекува да достигне 2,971 милијарди тони, што е највисоко ниво досега. Ова значи зголемување од 3,8% во однос на минатата година, благодарение на подобрените жетви. Прогнозите за производството на пченица укажуваат на зголемување од 1,3%, достигнувајќи 809,7 милиони тони, со подобрени очекувања за жетвата во Австралија и обилните жетви во Европа и Русија.