Со посета на сајтот се сложувате со нашата Политика на приватност, заштита на податоци и колачиња
Accept
Македонија ДенесМакедонија ДенесМакедонија Денес
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Вести
    • Македонија
    • Локално
    • Балкан
    • Свет
    • Бизнис и Економија
    • Хроника
    • Спорт
    • Дијаспора и МНМ
  • Македониум
  • Библиотека
  • Архива
  • Магазин
    • Интересно
    • Патување
    • Забава
    • Кујна
    • Култура и наука
    • Музика и филм
    • Здравје
    • Религија
    • Стил и Љубов
    • Showbiz
    • Автомобилизам
    • Технологија
    • Кариера и развој
  • Алатки
    • Радио станици
    • Филмови
    • Поткасти
    • ТВ Архива
    • Календар со неработни денови
    • Курсна листа
    • Македонска музика
    • Фото на неделата
    • Амбасади и ДКП
    • Платен промет
    • Поважни линкови
    • Поважни телефони
    • Јавни набавки
    • Предлог типови
Reading: Дали храната што ја јадеме навистина е вкусна – или само сме навикнати на неа?
Share
Font ResizerAa
Македонија ДенесМакедонија Денес
  • Вести
    • Македонија
    • Локално
    • Балкан
    • Свет
    • Бизнис и Економија
    • Хроника
    • Спорт
    • Дијаспора и МНМ
  • Македониум
  • Библиотека
  • Архива
  • Магазин
    • Интересно
    • Патување
    • Забава
    • Кујна
    • Култура и наука
    • Музика и филм
    • Здравје
    • Религија
    • Стил и Љубов
    • Showbiz
    • Автомобилизам
    • Технологија
    • Кариера и развој
  • Алатки
    • Радио станици
    • Филмови
    • Поткасти
    • ТВ Архива
    • Календар со неработни денови
    • Курсна листа
    • Македонска музика
    • Фото на неделата
    • Амбасади и ДКП
    • Платен промет
    • Поважни линкови
    • Поважни телефони
    • Јавни набавки
    • Предлог типови
Follow US
Home » Blog » Дали храната што ја јадеме навистина е вкусна – или само сме навикнати на неа?
Кујна

Дали храната што ја јадеме навистина е вкусна – или само сме навикнати на неа?

25.05.2025
Share
SHARE

Вкусот не лаже – ама мозокот понекогаш го лаже тебе

Секој има омилено јадење: бурек од сабајле, паста во недела, скара со другарите.
Но дали некогаш си се запрашал:
Дали ова навистина ми е вкусно – или само сум растен со него, па не знам за подобро?

Содржина
Вкусот не лаже – ама мозокот понекогаш го лаже тебеМозокот ја памти храната како спомен – не како вкусШто ако ти кажам дека вкусот може да се „измами“?Зошто и натаму јадеме храна што не ни е добра?Реакциите се поделени:✅ Заклучок: Вкусот не е само на јазикот – туку и во сеќавањата
Ad image

Се чини дека храната не е само прашање на вкус – туку и на емоција, навика и културна програмa.


Мозокот ја памти храната како спомен – не како вкус

Зошто „кај баба“ секогаш беше највкусно?
Зошто бурекот од школо уште ти е мерак, иако знаеш дека не е „врвен квалитет“?

Ad image

Одговорот е едноставен:
Мозокот го поврзува вкусот со чувство.
Храна + убаво искуство = омилено јадење – без разлика дали реално е највкусно.

Ad image

Што ако ти кажам дека вкусот може да се „измами“?

Истражувањата покажуваат дека:

  • храната изгледа повкусна ако е убаво сервирана
  • вкусот се засилува ако ја јадеш во добро друштво
  • луѓето даваат повисока оцена за ист сендвич – ако им кажеш дека е „од готвач“
  • и… најважно: навиката може да надвладее над квалитетот

Зошто и натаму јадеме храна што не ни е добра?

  • Затоа што е удобна
  • Затоа што е поврзана со спомени
  • Затоа што не сакаме да експериментираме
  • Затоа што сме емоционално гладни – а не физички

Многу луѓе го имаат феноменот „emotional palate“ – вкус што не бара нешто ново, туку нешто познато и сигурно.


Реакциите се поделени:

️ „Јас не јадам за гастрономија – туку за носталгија.“
️ „Секој пробал суши – ама сите се враќаме на тавче гравче.“
️ „Вкусот се менува, ама срцето си го бара истото.“
️ „Навиките не се највкусни – ама се најсилни.“


✅ Заклучок: Вкусот не е само на јазикот – туку и во сеќавањата

Следниот пат кога ќе кажеш „ова ми е највкусно“ – запрашај се:
дали е поради состојките, или поради моментот што го носи?

Храната е многу повеќе од рецепти. Таа е идентитет, емоција и историја – во еден залак.

You Might Also Like

Идеална храна за летниот период

Во кои земји се готви ајвар?

Ал Соле – највкусните македонски јуфки кои мора да ги пробате

Италијанската кујна освојува нови генерации: традицијата и иновацијата на иста маса

Зошто бабината чорба лечи повеќе од апче – и што знаеа старите, а ние заборавивме?

Share This Article
Facebook Twitter Telegram Email Copy Link Print
Share

ПОПУЛАРНО

Македонија

(ВИДЕО) Скандал во Скопје – Се соблече гола и шеташе по булевар

Охридско Езеро од албанска страна порибено со два милиони подмладок на пастрмка-коран
Градоначалникот на Росоман: Кривичната пријава е резултат на политички притисок
Бора Чорба и Игор Џамбазов ја пеат „Погледај свој дом анџеле“ (ВИДЕО)
Викендот во Делчево на еден татко

КОНТАКТ

contact@makedonijadenes.mkЗабрането е секое копирање на содржини од веб-сајтот makedonijadenes.mk . Копирањето и репродуцирањето е дозволено само со писмена дозвола од МакедонијаДенес.
  • Ценовник Локални избори 2025 година
  • За нас
  • Маркетинг
  • Политика на приватност и заштита на податоци
Македонија ДенесМакедонија Денес
© 2024 Македонија Денес. Сите права се задржани.
- Advertisement -
Ad image
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?