Со посета на сајтот се сложувате со нашата Политика на приватност, заштита на податоци и колачиња
Accept
Македонија ДенесМакедонија ДенесМакедонија Денес
Notification Show More
Font ResizerAa
  • Вести
    • Македонија
    • Локално
    • Балкан
    • Свет
    • Бизнис и Економија
    • Хроника
    • Спорт
  • Дијаспора
  • Македониум
  • Библиотека
  • Архива
  • Магазин
    • Интересно
    • Патување
    • Забава
    • Кујна
    • Култура и наука
    • Музика и филм
    • Здравје
    • Религија
    • Стил и Љубов
    • Showbiz
    • Автомобилизам
    • Технологија
    • Кариера и развој
Reading: Конзумирање на какао: Здравствени придобивки и трендови во исхраната
Share
Font ResizerAa
Македонија ДенесМакедонија Денес
  • Вести
    • Македонија
    • Локално
    • Балкан
    • Свет
    • Бизнис и Економија
    • Хроника
    • Спорт
  • Дијаспора
  • Македониум
  • Библиотека
  • Архива
  • Магазин
    • Интересно
    • Патување
    • Забава
    • Кујна
    • Култура и наука
    • Музика и филм
    • Здравје
    • Религија
    • Стил и Љубов
    • Showbiz
    • Автомобилизам
    • Технологија
    • Кариера и развој
Follow US
Home » Blog » Конзумирање на какао: Здравствени придобивки и трендови во исхраната
Здравје

Конзумирање на какао: Здравствени придобивки и трендови во исхраната

10.10.2024
Share
SHARE

Во последните години, конзумирањето на какао добива се поголема популарност, не само поради својот уникатен вкус, туку и поради здравствените бенефити што ги нуди. Се чини дека какаото станува не само дел од гастрономијата, туку и од здравословниот животен стил.

Здравствени бенефити

Какаото е богато со антиоксиданси, кои помагаат во борбата против слободните радикали во организмот. Студиите покажуваат дека редовната консумација на какао може да помогне во намалување на ризикот од срцеви заболувања, подобрување на циркулацијата и дури и во поддршката на менталното здравје. Високата концентрација на флавоноиди, соединенија кои се наоѓаат во какаото, е поврзана со подобрување на мозочната функција и зголемување на енергијата.

Тенденции во конзумирањето

Со растечката свест за здравјето, многу потрошувачи се одлучуваат за темно чоколадо со висок процент на какао или за какао во неговата неутрална форма. Во последно време, на пазарот се појавуваат нови производи, како што се какао-пити, какао напиток и органски какао прав. Ова создава можност за иновации во кулинарството, со нови рецепти и комбинации.

Заклучок

Конзумирањето на какао не е само вкусно, туку и корисно за здравјето. Со зголемувањето на интересот за природни и здрави производи, какаото сигурно ќе продолжи да игра важна улога во нашата исхрана. Како што се развиваат новите трендови, важно е да се подготвуваме за нови начини на уживање во овој древен производ.

You Might Also Like

Нови научни сознанија за причините и појавата на пелтечењето

Совети околу можното губење тежина во бременоста

Над половина од жителите на Европа имаат прекумерна тежина, кај нас 55,7 проценти

Научниците открија: Телото може да препознае стрес дури и кога мислиш дека си смирен

Совети за помала желба за благо

Share This Article
Facebook Twitter Telegram Email Copy Link Print
Share
What do you think?
Love0
Sad0
Happy0
Surprise0
Angry0
Dead0
Wink0

ПОПУЛАРНО

Балкан

Охридско Езеро од албанска страна порибено со два милиони подмладок на пастрмка-коран

Бора Чорба и Игор Џамбазов ја пеат „Погледај свој дом анџеле“ (ВИДЕО)
Викендот во Делчево на еден татко
„Македонецот“ – полски документарен филм посветен за децата-бегалци од Егејска Македонија
Еден ден и јас ќе го фрлам зарот и фереџето

КОНТАКТ

contact@makedonijadenes.mkЗабрането е секое копирање на содржини од веб-сајтот makedonijadenes.mk . Копирањето и репродуцирањето е дозволено само со писмена дозвола од МакедонијаДенес.
  • За нас
  • Маркетинг
  • Политика на приватност и заштита на податоци
Македонија ДенесМакедонија Денес
© 2024 Македонија Денес. Сите права се задржани.
- Advertisement -
Ad image
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?