Зимата не е само период на модни трендови и студени денови, туку и време кога нашето здравје бара дополнителна поддршка. Во текот на овие месеци, имунолошкиот систем е под поголем притисок, а недостатокот на свежо овошје и зеленчук не помага. Затоа, важно е да ја обогатиме нашата исхрана со зеленчук кој доаѓа во есенската и зимската сезона.
Зеленчукот кој расте во овој период е прилагоден на потребите на нашето тело. Такви се: келј, бундева, празилук и прокелј, кои не само што се достапни, туку и се природни извори на витамини, минерали и влакна, помагајќи ни да останеме отпорни и да се чувствуваме подобро.
Зошто е важно да консумираме сезонски зеленчук? Во текот на зимата, нашиот организам се соочува со различни физиолошки и имунолошки предизвици. Студеното време, недостатокот на сончева светлина и времето поминато во затворени простории го зголемуваат ризикот од инфекции и влијаат на општото расположение и енергија. Затоа, внесот на витамини и минерали кои го поддржуваат имунитетот станува клучен.
Зимскиот зеленчук е природно богат со витамини C, A и K, како и антиоксиданси и влакна. Овие хранливи материи се важни за одржување на силна имунолошка функција, здравје на кожата и слузокожата, добра циркулација и дигестивен систем. Многу зимски зеленчуци содржат фитонутриенти со антиинфламаторни и детоксикациски ефекти, што помага на телото да се справи со оксидативниот стрес, чест во текот на зимските инфекции.
Кога избирате сезонски зеленчук, секогаш дајте предност на оној што расте во вашето поднебје. Внимавајте на термичката подготовка, за да не ги уништите хранливите вредности, и осигурајте се дека внесувате доволно хранливи материи во текот на зимата.
Некои од најдобрите зимски зеленчуци кои го подигаат имунитетот вклучуваат:
Броколи – Ова е едно од најхранливите зеленчуци, богато со витамин C, K, фолати и антиоксиданси. Најздрав е кога се подготвува на пареа.
Кељ и раштани – Овие листнати зеленчуци се највкусни по првите мразеви, кога студот ги омекнува листовите и ја зголемува природната слаткост.
Зелка – Достапна цела година, но највкусна во есен, богата со бета-каротен, важен за здравјето на очите и имунитетот.
Црн и бел лук – Основен дел од секоја кујна, со антибактериски и антивирусни својства.
Кромпир и батат** – Овие два зеленчука се добри извори на влакна и помагаат во одржување на ситост.
Бундева – Симбол на есента, богата со бета-каротен и влакна.
Прокелј – Познат и како бриселски купус, богат со витамини C и K.
Праз – Има антиинфламаторно дејство и лесно се комбинира со други зеленчуци.
Зимски салати – Како што се радич, ендивија и цикорија, одлични за варење и детоксикација.
Рен – Силен антисептик, богат со глукозинолати.
Зимските рецепти можат да бидат разновидни и вкусни. На пример, кремаст потаж од бундева, вок со броколи и батат, или вариво од келј со пасулј. Овие јадења не само што се вкусни, туку и хранливи, и ќе ви помогнат да останете здрави во текот на зимата.