Се чини дека традицијата на подготовка на зимница во нашата земја е во опаѓање. Додека некогаш пред почетокот на септември домаќинките носеле целосни гајби со свежи производи од пазарите, денес ситуацијата е значително поразлична. Сега, семејствата купуваат во помали количини, само колку да се направи проба, а многу од нив, особено ако младите заминале во странство, воопшто не размислуваат за подготовка на зимница.
Повозрасните граѓани, кои се анкетирани, истакнуваат дека причините за ова се многубројни, но главно се поврзани со високите цени на производите. На пазарот во Скопје, цената на ајварскиот пипер достигна 90 денари по килограм, што дополнително ја зголемува трошкот за подготовка на зимницата.
Покрај ајварскиот пипер, цените на модриот патлиџан и другите потребни состојки за зимницата, исто така, се високи. Земјоделците предупредуваат дека оваа цена тешко ќе се намали, бидејќи производството на ајварскиот пипер е во опаѓање, а квалитетот е намален поради високите температури ова лето. Сето ова укажува на тоа дека подготовката на зимница станува луксуз за многу семејства, кои сега мораат да се откажат од некои основни потреби, вклучувајќи и лекови.