spot_img

Галичка свадба во 1955 година (ВИДЕО)

Галичка свадба во 1955 година - вистинско парче богатство. Ова е можеби најстариот видео запис поврзан со традиционалната Галичка свадба. Снимена во 1955 година,...
ПочетнаАрхиваУчителот од Битуше

Учителот од Битуше

- Advertisement -

Прекрасен документарец од 1996 година во продукција на Македонска радио-телевизија „Учителот од Битуше“. Во главната улога е учителот Бранко Бишкоски кој низ својата приказна го претставува и преубавото село под Крчин.

Покрај учителската дејност, Бранко, заедно со неговиот брат Љубе се едни од најважните амбасаддори на народната музика во тој дел од Река. Во 1974 година ја издаваат првата плоча во издание на Југотон, а две години подоца и втората во издание на ПГП РТБ заедно со оркестарот на гајдаџијата Атанасоски.

 

spot_img
spot_img