spot_img

Манчестер сити и Интер со најмногу играчи на ЕВРО2024

Берлин, 11 јуни 2024 (МИА) – Најмногу играчи на претстојното Европско фудбалско првенство ќе имаат Манчестер Сити и Интер, по 13 фудбалери.Од англискиот првак Манчестер...
spot_imgspot_img
ПочетнаМагазинАвтомобилизамКоја е разликата помеѓу дизел и бензин?

Која е разликата помеѓу дизел и бензин?

Разликата помеѓу дизел и бензин се огледува во различни аспекти, како што се составот, начинот на согорување, ефикасноста, перформансите, емисијата на штетни гасови и цената. Еве ги главните разлики:

1. Состав и производство:

 • Дизел: Се добива од нафта со помалку рафинирање во споредба со бензин, што го прави поевтин за производство. Има поголема густина и енергија по литар.
 • Бензин: Исто така се добива од нафта, но бара повеќе рафинирање и процесирање. Има помала густина и содржи помалку енергија по литар.

2. Начин на согорување:

 • Дизел мотори: Користат компресија за да ја запалат горивната смеса. Вообичаено имаат повисок степен на компресија (15:1 до 25:1) и немаат свеќички.
 • Бензински мотори: Користат свеќички за да ја запалат горивната смеса. Обично имаат понизок степен на компресија (8:1 до 12:1).

3. Ефикасност:

 • Дизел: Поради повисокиот степен на компресија и поголемата енергетска густина, дизел моторите се обично поефикасни и трошат помалку гориво.
 • Бензин: Иако имаат помала ефикасност споредено со дизел моторите, бензинските мотори се посоодветни за полесни возила и даваат повисоки вртежи.

4. Перформанси:

 • Дизел: Обезбедува поголем вртежен момент при пониски вртежи, што го прави идеален за тежки возила и камиони.
 • Бензин: Обезбедува поголема моќност при високи вртежи, што ги прави погодни за полесни и побрзи возила.

5. Емисија на штетни гасови:

 • Дизел: Производи повеќе NOx (азотни оксиди) и честички (PM), кои се штетни за околината и здравјето.
 • Бензин: Генерира помалку NOx и честички, но повеќе CO2 споредено со дизелот.

6. Цена:

 • Дизел: Обично е поевтин за производство, но може да биде поскап на пазарот во некои земји поради даноци и регулативи.
 • Бензин: Обично е поскап за производство, но често е поевтин на пазарот во зависност од земјата и локалните закони.

7. Одржување:

 • Дизел: Моторите обично имаат подолг век на траење и бараат помалку одржување, но поправките може да бидат поскапи.
 • Бензин: Моторите обично бараат повеќе редовно одржување, но поправките често се поевтини.

Овие разлики прават секој тип на гориво да биде попогоден за различни апликации и типови на возила.

Придружете се на Вибер каналот на Македонија Денес. Притиснете ТУКА.
spot_img
spot_img