spot_img

Галичка свадба во 1955 година (ВИДЕО)

Галичка свадба во 1955 година - вистинско парче богатство. Ова е можеби најстариот видео запис поврзан со традиционалната Галичка свадба. Снимена во 1955 година,...
ПочетнаДијаспораДенска во Тирана ќе се одржи промоција на фото албумот со „Народни...

Денска во Тирана ќе се одржи промоција на фото албумот со „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“

- Advertisement -

Македонското друштво “Илинден“-Тирана, на 14 јули 2023 година, со почеток во 18 часот во „Реја“ (пред Национална галерија) – Тирана, организира промоција на фото албумот со „Народни носии на македонското национално малцинство во Република Албанија“.

Фото албумот со македонски народни носии го подготви Никола Ѓурѓај и се испечати со поддршка на Комитетот за национални малцинства. Влезот е бесплатен а може да присуствуваат сите заинтересирани, испечатени се 300 примероци во печатницата “Абази” во Тирана.

Фото албумот има фотографии од областите Голо Брдо, Мала Преспа, Гора, селата Крчишта и Ербеле, област Поле, округ Пешкопеја, додаде тој. Во албумот се поставени 12 фотографија и кај секоја од нив  на македонски и албански јазик стои кусо објаснување за носијата.

spot_img
spot_img